Cubic Sistem Uygulaması
Cubic Sistem, Su transfer baskısı (water transfer printing) olarak da adlandırılan, üç boyutlu materyallerin kaplanması amacıyla kullanılır.
Su transfer baskısı olarak adlandırılan cubic sistem, üç boyutlu materyallerin kaplanması amacıyla kullanılır. Uygulama aşamaları bakımından ebru sanatıyla benzerlik gösteren water transfer printing, su yüzeyinde uygulanır.
Farklı materyalleri kaplamak ve istenen motiflerle süslemek amacıyla cubic sistem adı altında su transfer baskısından yardım almak etkili ve pratik çözümler sunar. Üretim aşamasından yenileme sürecine kadar sayısız amaçla kullanıma uygun olan cubic sistemden yardım alarak dilediğiniz materyali renklendirebilir daha da dikkat çekici hâle getirebilirsiniz.
Cubic Sistem Nedir?
Su yüzeyinden yardım alınarak baskı tekniklerini hayata geçiren cubic sistem, köşeli ve 3D özelliğe sahip olan materyallere, istenen her desenin verilmesini sağlar. Metalden ahşap ve plastiğe kadar sayısız maddeden hazırlanan ürünlerin kaplanmasını sağlayan bu sistem, birbirinden farklı renk ve desenlerin kullanımıyla uygulanabilir.
Daldırma baskı uygulaması olarak da adlandırılan cubic sistem, karmaşık grafikleri belirgin şekilde yüzeye aktarma imkânı sunar. Cam gibi hassas materyallerin de süslenmesi ve renklendirilmesi amacıyla tercih edilen hidrografik baskı uygulaması, kalıcı ve etkili boyama tekniklerinin başında gelir.
Cubic Sistem Uygulaması Ne İşe Yarar?
Cubic Sistem Uygulaması Ne İşe Yarar?
Statik boya kullanılarak uygulanan cubic sistem baskı yöntemi, düz olmayan materyallerin kaplanmasını sağlar. Oldukça pratik bir uygulamaya sahip olan su transfer baskı tekniği, kalıcı ve dayanıklı kaplamalara ihtiyaç duyulan tüm materyallerde kullanıma uygundur. Metalden çeliğe kadar sayısız ürün üzerindeki renklendirmeleri hayata geçirme amacıyla kullanılabilen su transfer baskısı, özellikle askeri materyallerde tercih edilir.
Kamuflaj desenini kusursuz şekilde ürüne yansıtmak ve zorlu doğa koşullarında kalıcı renklilik elde etmek amacıyla statik boyaların kullanıldığı cubic sistem uygulamasından destek alınır. Üretimin ardından tüm yüzeyinin kaplanması ve farklı renklerle özelleştirilmesi gereken ürünler, yazıcı ve benzeri elektronik cihaza ihtiyaç duymadan baskı işlemine alınır.
Cubic Sistem Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?
Cubic sistemden yardım alınarak gerçekleştirilen kaplama işleminin özellikleri ve bu uygulamanın sunduğu avantajlar, aşağıda tüm detaylarıyla yer alır:
- Cubic sistemin kullanımıyla gerçekleştirilen baskı uygulamasında istenen tüm grafikler kolaylıkla yüzeye aktarılır. Tamamen su yüzeyinden yardım alınarak yapılan baskı işleminde sıvının içerisine desenli kağıt ve reçineler yerleştirilir.
- Küçük parçaları kaplamak amacıyla kullanıma uygun olan cubic baskı, büyük ürünler için tercih edilmez. Tüm yüzeyin tek seferde kaplanmasını sağlayan bu uygulama, manuel şekilde gerçekleştirilir.
- Alanında uzmanlaşmış, nitelikli baskı teknikerleri tarafından uygulanan cubic sistem, suya dayanıklı baskı sonuçlarını ortaya çıkarır.
- Uygulama için belirlenen bütçeye ve kaplama yapılmak istenen materyalde kullanılan malzemeye bağlı olarak boya kalitesi değişiklik gösterebilir. Farklı fiyat aralıklarına sahip olan boyaların kullanımıyla hidrografik baskı uygulamasının yapılması mümkündür.
- Baskı aşamasında kullanılan substrat malzemelerin çok yönlü özelliğe sahip olması, cubic baskı uygulamasını kullanışlı hâle getirir.
Cubic baskı teknolojisi kullanılarak kaplanan ürünler, tercih edilen boyanın özelliğine bağlı olarak farklı ortam şartlarına dayanıklılık gösterir.
Cubic Sistem Nasıl Yapılır?
Cubic Sistem Nasıl Yapılır?
Cubic sistem baskısı yapılmadan önce kaplanacak ürünlerin bilgisayar ortamında 3B olarak tasarlanması gerekir. Baskının doğru şekilde gerçekleşmesi ve desenlerin yüzeye tam olarak oturması için tasarım aşamasında bu uygulamadan yardım alınmalıdır. Esneme payına sahip olan ve yumuşak yapıda tasarlanan materyallere baskı yapılmadan önce mürekkebin hangi ölçülere sahip olan filmlerin üzerine basılması gerektiğine 3B bilgisayar uygulamasıyla karar verilir.
Gravür yazıcıların kullanımı ile hazırlanan şablonlar, grafik olarak adlandırılır. Uygulamanın temel aşaması olan grafik belirleme işleminde özel astarlı boyalar kullanılır. Akrilik pigmentlerle zenginleştirilen boyanın içerisinde özel reçineler, glikol ve bağlayıcı diğer bileşenler yer alır. Polivinil alkol bileşeninden oluşan kağıt benzeri bir yüzeye basılan şablonlar, suyla çözünebilir özelliktedir. Özel mürekkeple basılan filmler, cubic baskının diğer aşamaları için hazır hâle getirilir.
Cubic baskı uygulamasının yapılacağı yüzeyler, kaplama işlemi için uygun hale getirilmelidir. Baskı için kullanılacak yüzeyin tüm pürüzlerinden arındırılması amacıyla zımpara işleminin yapılması gerekir. Tüm yağın yüzeyden uzaklaşması için özel kimyasallarla temizlenen ürünlerin grafik baskıyla kaplanması amacıyla özel astar ve yapıştırıcılar kullanılır. Bu aşamada yüzey temizliğinin yeterli şekilde yapılmaması ve zımpara işleminin hatalı olması gibi durumlar, baskının kalitesinin düşmesine yol açabilir. Özellikle baskı sonrası oluşabilen kabarcıklar ve boya atmaları, telafisi olmayan sorunlar olarak değerlendirilir.
Yüzey temizliğinin ardından hazırlanan film katmanı, suyun içerisine düzgün şekilde yerleştirilir. Uygulamanın istenen şekillerle tamamlanması ve yüzeyde herhangi bir kırışıklık oluşmaması amacıyla desenli kısmın suya dönük olmasına dikkat edilir. Cubic baskı uygulamasının en önemli aşamalarından biri olan katmanlama işlemi için desenli yüzey suya geldikten sonra aktivatörlerin yardımıyla boyaya püskürtme yapılır. Polivinil alkol ile hazırlanan filmin mürekkepten ayrılması için uygulanan aktivatör püskürtme işlemi, desenlerin yeni yüzeye kolaylıkla yapışmasını sağlayan bağlayıcıları harekete geçirir.
Uygulamanın dördüncü aşaması olan daldırma işleminde yüzeyin su dolu tanka düzgün şekilde yerleştirilmesi sağlanır. Baskı yapılacak materyalin ön yüzeyinin tanka geldiğine dikkat edildikten sonra kenarlardan çıkan mürekkebin su içinde kesilmesi gerekir.
Tank içerisindeki mürekkep, cisimlerin yüzeyi ile birleştikten sonra dış etkenlerden korunmak için özel bir kaplama yapılması gerekir. Özellikle güneş ışığı ve UV etkisiyle aşınmaya müsait olan mürekkebi kalıcı hâle getirmek amacıyla akrilik içerikli şeffaf kaplama uygulaması yapılır. Uv inhibitörü ile zenginleşen bu katmanlar, cisimlerin zorlu koşullara karşı daha dayanıklı olmasını sağlarken baskının ömrünü uzatır.
Cubic Sistem Uygulamasının Uygulandığı Sektörler Hangileridir?
Cubic sistem uygulamasının tercih edildiği sektörler, oldukça geniş ve kapsamlı bir alanda ele alınır. Özellikle metal ve paslanmaz çelik gibi ürünlerin renklendirilmesi için tercih edilen bu uygulama, alüminyum ve krom gibi parçalarda da tercih edilir. Otomotiv sektöründen askeriyeye ve kumaş içerikli ürünlere kadar kapsamlı bir alanda hizmet veren cubic sistem, kamuflaj malzemelerinin hazırlanmasında sıkça kullanılır. Cep telefonu kılıfları, protez tırnaklar, kumaşlar, plastik materyaller, kişisel bakım ürünleri ve ev eşyaları gibi sayısız yüzeyin kaplanmasında da cubic baskı tekniğinden destek alınır.
Yerel işlemler ve üretimlerin hayata geçirildiği sektörlerde yoğun şekilde tercih edilen cubic sistem uygulaması, büyük ve küçük parçaların tamamında etkili şekilde kullanılır. Baskı yapılacak yüzeye göre uygulamada kullanılan materyallerin de çeşitlilik göstermesi kaplama işleminin ömrünü uzatırken ürünün cinsine göre dayanıklılık seviyesi artırılır. Yüzey alanı geniş ya da engebeli olan materyallerin istenen şekilde boyanmasına yardımcı olan su transfer baskısı için siz de İstanbul Kimya ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
Firmamıza ait diğer Kimya Endüstri Hizmetleri için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.